A Fidesz fenntartja a "három csapás" törvényjavaslatot

2009.03.02. 21:49 Módosítva: 2009.03.02. 21:52

A Fidesz továbbra is fenntartja a "három csapás" néven megismert, a büntető törvénykönyvet szigorító törvényjavaslatát, amely a párt választási programjának is része lesz, mondta Répássy Róbert frakcióigazgató az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Országgyűlés hétfőn az MSZP és az SZDSZ szavazataival elutasította a módosítást tárgysorozatba vételét. A "három csapás" elnevezésű javaslat része lesz a Fidesz választási programjának, ám addig is a frakció napirenden tartja azt, mondta Répássy Róbert, a javaslat egyik beterjesztője. Hozzátette: ha a kormány közbiztonság témakörében ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, akkor a Fidesz minden esetben előveszi ezt a javaslatát. Emellett az sem kizárt, hogy újra benyújtják jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek. A politikus erre azonban időpontot nem tudott mondani.

A Répássy Róbert és Lázár János által a büntető törvénykönyvhöz benyújtott módosítás napirendre vételét hétfőn leszavazta az Országgyűlés a szocialista képviselők többségének és az SZDSZ frakciónak a támogatásával. Az MSZP frakcióból Botka László és Mandur László, valamint a független Császár Antal tartózkodott. A napirendre vétel mellett voksolt a teljes Fidesz, KDNP és MDF frakció, valamint Almássy Kornél, Tóth András és Vas János független képviselők.

A Fidesz törvény-tervezetét az amerikai "három dobás törvény" (three strikes law) alapján készítette el. A törvény az Egyesült Államokban a 90-es években terjedt el, lényege, hogy az eljáró bíróságok számára kötelező büntetési tétel és hosszabb börtönbüntetés kiszabását írja elő bizonyos visszaeső bűnözőkkel szemben.