Csökkentenék az állami cégek vezetőinek fizetését

2009.04.21. 19:53

Tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága keddi ülésén az "állami vállalatok vezetőinek elfogadhatatlanul magas fizetésének jelentős csökkentéséről" szóló országgyűlési határozattervezetet.

A fideszes Balsai István és Répássy Róbert képviselő önálló indítványa alapján az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, hogy az állami társaságok vezető tisztségviselőinek fizetését - a valós teljesítményhez igazítva - jelentősen csökkentse. A határozat parlamenti elfogadása esetén a kormánynak ki kellene vizsgálnia azt is, hogyan titkolhatták el egyes állami vállalatok vezetőik fizetését - tartalmazza a tervezet.

A fideszes Mádi László elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója 78,9 millió forintot, a MÁV Zrt. vezetője 78,6 millió forintot, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatója 78,2 millió forintot, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója 55,9 millió forintot, a Kopint-Datorg vezérigazgatója 44,3 millió forintot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője 42 millió forintot, a Magyar Posta Zrt. vezető tisztségviselője 34 millió forintot, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója pedig 33 millió forintot tehet zsebre évente az adófizetők pénzéből.