Támogatta az NBH a Katonai Biztonsági Hivatal új vezetőjének kinevezését

2009.10.13. 13:32

A Nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén 6 igen 4 nem és egy tartózkodás mellett támogatta Kovácsics Ferenc vezérőrnagy, főigazgatói kinevezését a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) élére. Ezzel megnyílt az út a tábornok kinevezéséhez, aki jelenleg általános helyettesként látja el feladatát a szervezetnél és a kormány tervei szerint november elsejétől veheti át a szolgálat irányítását. Az új vezető kinevezését a korábbi főigazgató, Stefán Géza halála tette szükségessé.

A bizottsági ülésen Simicskó István a testület kereszténydemokrata elnöke azzal indokolta ellenszavazatukat, hogy Balajti László is megbízott főigazgatóként vezeti a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) Laborcz Sándor lemondása után, így ha kineveznék Kovácsicsot, az azt a benyomást kelthetné, hogy Kovácsisc jobb, mint Balajti és ez feszültséghez vezetne.

A főigazgató-jelölt ugyanakkor leszögezte: kinevezésével azt üzenhetné a beosztottjainak, hogy azok nyugodtan dolgozhatnak, mert van kinevezett vezetőjük. Kovácsics kinevezését egyébként a honvédelmi bizottság hétfői ülésén egyhangúlag támogatta.