Ungváry kevés esélyt lát az ügynökmúlt tisztázására

2010.01.05. 19:26 Módosítva: 2010.01.05. 19:27

A múlt rendszer állambiztonsági iratainak feltárására létrejött bizottság egyik tagja szerint kevés az esély a pártállam ügynökeinek adatait is tartalmazó mágnesszalagok tartalmának mihamarabbi megismerésére; Ungváry Krisztián történész ezt azzal indokolta, hogy a kormány alig tett valamit az ügyben.

Az úgynevezett Kenedi-bizottság tagja azt mondta: nem tud jóindulatot feltételezni a kormány részéről ebben az ügyben, mert "túl régóta húzódik ez a kérdés", hiszen 2008 szeptemberében a kormányzat már megkapta a Kenedi János vezette bizottság jelentését.

Ungváry Krisztián véleménye szerint "semmi jóra nem lehet számítani". Ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a kormányszóvivő azt mondta: a kormány elkötelezett abban, hogy a nemzet biztonságára kockázatot nem jelentő adatokat a lehető legrövidebb idő alatt nyilvánosságra hozza.

Szollár Domokos az MDF azon felvetésére reagált, amelyben az ellenzéki párt azt kérte a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójától, hogy hozzák nyilvánosságra a 2060-ig titkosított, az elmúlt rendszer titkosszolgálati adatait rögzítő 18 mágnesszalag tartalmát.