Elutasította az Alkotmánybíróság a mözsiek kérelmét

2010.01.20. 18:26

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) a Tolna várostól különválni szándékozó mözsiek indítványát, amelyben az önkormányzati törvény alkotmányellenességének kimondását kérték. A mözsi bizottság ismét az Ab-hez fordul, közölte a bizottság elnöke szerdán.

Az Ab honlapján közzétett, január 11-i végzés szerint a testület "nyilvánvalóan alaptalannak" minősítette az indítványt, amelyet azért utasított el, mert a mözsi bizottság nem kérte a jogszabályi rendelkezés megsemmisítését.

Mözsön 2008. március 9-én véleménynyilvánító népszavazáson döntöttek a településrész önállóságáról. Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter azonban arra hivatkozva nem terjesztette a köztársasági elnök elé az 1966 óta Tolna részét képező, ma 2200 fős község önállóvá válását, hogy Tolna és Mözs négy utcát érintően összeépült, így az elváló településrész földrajzilag nem különül el a másiktól. A Mözs elválását előkészítő bizottság a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely jogerősen elutasította a miniszteri döntés elleni jogorvoslati kérelmet.

A bizottság ezt követően benyújtott alkotmánybírósági indítványában az önkormányzati törvény alkotmányellenességének vizsgálatát kérte.