Súlyos gondokat okozhat a belvíz

2010.02.19. 15:50

Elhúzódó, kiterjedt belvízre számítanak a szakemberek elsősorban az Alföld északi és déli részén, valamint a Dunántúlon, a Kapos és a Sió völgyében; úgy vélik, hogy változatlan körülmények esetén jelentős árvízre most még nem kell számítani, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), miután több szervezet ár- és belvízvédelmi egyeztetést tartott pénteken.

Az OKF, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, a Magyar Honvédség és az Országos Rendőr-főkapitányság szakértőinek részvételével tartott egyeztetésen a tavaszi hidrometeorológiai előrejelzéseket, valamint a felkészülés helyzetét tekintették át. A várható belvízi helyzet kezeléséhez az egyik legfontosabb feladat a vízelvezető rendszerek felülvizsgálata, kitisztítása.

A megbeszélésen az OKF vezetője beszámolt arról, hány hivatásos és önkéntes tűzoltó mennyi járművel és emberrel lát el szolgálatot, valamint arról, hogy a lakosságvédelmi feladatok biztosítására a hivatásos katasztrófavédelmi szervek raktáraiban műszaki eszközök, homokzsákok, takarók, sátrak, illetve a tűzoltóságoknál közel ezer szivattyú áll készenlétben.

A négy szervezet szakértői úgy ítélték meg, hogy az esetlegesen veszélyeztetett valamennyi önkormányzatának segítséget tudnak nyújtani. A felkészülés javításához az együttműködő szervezetek közös gyakorlatokat terveznek.