A Helsinki Bizottság a három dobás előzetes normakontrollját javasolja

2010.06.10. 18:22

A Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön nyílt levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy előzetes normakontroll céljából forduljon az Alkotmánybírósághoz a három dobás törvény ügyében.

A szervezet szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) kedden megszavazott módosítása egyes esetekben kizárja az egyéniesítést és kötelezően kiszabandó életfogytig tartó szabadságvesztést ír elő, ami a Magyar Helsinki Bizottság szerint sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, és ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével. Az új jogszabály arra kötelezi a büntetőbíróságokat, hogy ne mérlegeljenek a büntetés kiszabásakor, és akár egymástól teljesen eltérő eseteket is azonosan szankcionáljanak, írják közleményükben.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint így egy testi sértés miatt háromszor szabadságvesztésre ítélt személy büntetése megegyezik az egy alkalommal súlyos testi sértésért és kétszer emberölésért elítélt személy büntetésével. A szervezet szerint ez összeegyeztethetetlen az alkotmányos büntetőjog elvével, hiszen a büntetéskiszabás előírásainak az a rendeltetése, hogy lehetővé tegyék az arányos és a bűnösségi körülményekkel összhangban álló büntetések kiszabását.erőszakos bűncselekmény.