Potenciafokozó étrend-kiegészítőket vizsgálnak

2010.07.16. 10:47

Azonnali vizsgálatot kezdeményezett nyolc, Magyarországon forgalomban lévő potenciafokozó étrend-kiegészítő kapcsán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára, közölte a tárca.

Szócska Miklós az ÁNTSZ-nél kezdeményezett vizsgálatot, de felkérte az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézetet (OÉTI) is, hogy a lehető leghamarabb kezdje meg az ellenőrzéseket azon étrend-kiegészítő csoportok esetében, ahol a nemzetközi tapasztalatok szerint számolni lehet hamisítással.

A Gyógyszerészet júliusi számában írtak arról, hogy a lap által vizsgált tíz étrend-kiegészítőből nyolcnál fennáll a hamisítás. Olyan, legálisan bejelentett készítményeket vizsgáltak, amelyek zöld jelzést kaptak az OÉTI-től.

A növényi hatóanyagúként hirdetett termékek közül hatban szintetikus foszfodieszteráz-bénító hatású hatóanyagot találtak, amelyek csak gyógyszerként forgalmazható vegyületek, étrend-kiegészítőkben ezeket nem lehet használni. Ezenkívül egy termékben koffeint mutattak ki, egy másikban pedig johimbint, ez a hatóanyag Magyarországon már nem forgalmazható.