Szeptember 19-én tartanak időközi választást Szarvason

2010.07.16. 16:53

Szeptember 19-ére tűzte ki a szarvasi időközi országgyűlési képviselő-választás első és október 3-ára a második fordulóját pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Békés megye 5. számú, Szarvast és a környező településeket magába foglaló egyéni országgyűlési választókörzetében azért kell időközi választást tartani, mert a térség áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőjét, Domokos Lászlót az Állami Számvevőszék elnökévé választotta az Országgyűlés, így a politikus lemondott képviselői mandátumáról.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az OVB-nek küldött levelében nem jelölte meg konkrétan, mikor tartaná célszerűnek az időközi választást, de javasolta, hogy azt az önkormányzati választással egy napon tartsák. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az OVB pénteki ülésén azt javasolta, hogy az első fordulót szeptember 19-én, a másodikat pedig október 3-án tartsák. Emlékeztetett rá, az önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, az országgyűlési választáson azonban van.

Azt mondta, biztonságosabb megoldás, ha a második fordulót - ahol alacsonyabb az érvényességi küszöb - teszik az önkormányzati választással megegyező napra, így ha lesz második forduló, akkor az valószínűleg érvényes lesz és ezzel megelőzik, hogy az alacsony részvétel miatt meg kelljen ismételni a választást, ahogyan az Pécsen történt.