Kihallgatná az ügyészség Ronald Laudert

2010.08.12. 00:28 Módosítva: 2010.08.12. 01:00
Nemzetközi jogsegély keretében kérte a Sukoró-ügyben nyomozó ügyészség Ronald S. Lauder üzletember tanúkihallgatását - nyilatkozta a Népszavának Keresztes Imre főügyész.

A nyomozóhatóság másokat is meghallgatna, azonban egyelőre nincs köztük George Pataki, New York állam volt kormányzója, aki a Népszava értesülései szerint jelen volt a januári Lauder-Orbán-találkozón.

A Népszava meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be: Orbán Viktor Lauder értésére adta, hogy Joav Blum izraeli-magyar üzletember helyett szívesebben látná a beruházásnál George Patakit. A találkozón a Fidesz-elnök a telekcserében érintett Blum szerepe mellett azt rótta fel a milliárdos üzletembernek, hogy a beruházásban nem érdekeltek a jobboldalhoz közel álló cégek.

A sukorói kaszinóvárost (King's City néven képzelték) izraeli és amerikai üzletemberek akarták felépíteni. A beruházók között volt Ronald Lauder amerikai üzletember, az Estée Lauder kozmetikumot gyártó cég örököse, korábban az USA bécsi nagykövete. A Népszava hozta először nyilvánosságra, hogy kaszinó ügyben Orbán és Lauder is találkoztak, amit Orbán sajtófőnöke a Hírszerzőnek kedden meg is erősített.