Az emberséges halálról beszélgetnek a Gödörben

2010.10.02. 09:23

Október nyolcadikán a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület tart rendezvényt az Erzsébet téri Gödör Kulturális Központban a hospice világnapján.

Szili Nóra közreműködésével 14 órától 17.30-ig szakmai beszélgetéseket tartanak és az ingyenes rendezvényen koncertek, kézműves-foglalkozások és performance-ok hívják fel a figyelmet az emberhez méltó életvégre

A hospice-ról és a hospice világnapról

A hospice az életük végén járó – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet, az emberhez méltó életvégért küzdő mozgalom. A hospice gondozás célja a betegek életminőségének javítása (testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása), valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Ingyenes segítséget nyújt a betegeknek és családtagjaiknak, függetlenül származásuktól, világnézetüktől és anyagi helyzetüktől. A hospice gondozásban orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok/mentálhigiénikusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt.

A hospice szemlélet a halált az élet természetes részének tekinti. Ennek megfelelően elutasítja az eutanázia alkalmazását, csakúgy, mint az élet mesterséges és gyötrelmes meghosszabbítását.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesületet 1995-ben alapították a hazai hospice szervezetek. Napjainkban már több mint 80 hospice szolgáltató működését koordinálja, mint kiemelkedően közhasznú egyesület. Célja az érdekvédelmi feladatok ellátásán túl az ellátás szakmaiságának biztosítása és továbbképzések szervezése. Az Egyesület nagy súlyt helyez az önkéntes munkára, amelynek egyik célja a társadalmi szolidaritás erősítése a súlyos állapotú betegek méltóságának megőrzésében.

2010. október 9-én hatodik alkalommal ünnepelik a hospice és palliatív ellátás világnapját. A World Hospice and Palliative Care Day – a Help the Hospices szervezettel együttműködésben – azért jött létre, hogy az egész világon felhívja a figyelmet a hospice ellátás fontosságára, szellemi és anyagi támogatást szerezzen ennek az ellátási formának. 2009-ben a világ 76 országában szerveztek koncerteket, megemlékezéseket, konferenciákat, színházi előadásokat, kiállításokat és más rendezvényeket, összesen 393-at. További információk: www.worldday.org és a www.hospice.hu honlapokon.