Az LMP és a Jobbik is az AB-hez fordult

2010.12.31. 12:51
Nemcsak a szocialisták, de a Jobbik és az LMP is az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a médiatörvény miatt, mivel a január elsején életbe lépő jogszabály szerintük több ponton is alkotmányellenes.

Egymásnak adják a kilincset az Alkotmánybíróságon az ellenzéki pártok, a szocialisták után az LMP és a Jobbik is a médiatörvény normakontrollját kéri. A nyomtatott és internetes sajtó hatósági felügyelete az egyik legnagyobb probléma, erről az Ab korábban már megállapította, hogy nincs olyan nyomós érv, amely miatt korlátozni kellene a sajtónak ezt a területét, mondta Karácsony Gergely az LMP frakcióvezető-helyettese.

Szerinte problémát jelent az is, hogy a médiahatóság szabadon gazdálkodhat a frekvenciákkal, mert nem köteles pályázatot kiírni, de aggályos a médiabiztos intézménye és az is, hogy a törvényt pénteken hirdették ki és szombaton lép hatályba.

Novák Előd a Jobbik alelnöke azt kifogásolta, hogy a korábban minden párt számára képviseletet biztosító Országos Rádió és Televízió Testület helyébe lépő médiatanács kizárólag a Fidesz által jelölt tagokból áll, nagy összegű bírságokat szabhat ki, valamint hatósági eljárásaiban szinte bármilyen adatba betekinthet.

Mint arról beszámoltunk, az MSZP is normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a médiatörvény ügyében, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a jogszabályt. A szocialista képviselők közölték: bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság soron kívül tárgyalja beadványukat.