Az Amnesty tiltakozik a médiatörvény ellen

2011.01.14. 11:17
Budapesten és Bécsben is demonstrál a médiatörvény ellen az Amnesty International, mely szerint Magyarországon a korlátozás mértéke már túlmegy azon, amit a nemzetközi emberi jogi normák megengednek.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is tiltakozik a médiatörvény ellen és csatlakozik a pénteki Kossuth téri demonstrációhoz.

A szervezet közleményében mindenkit arra buzdít, hogy a parlament előtt betapasztott szájjal tiltakozzon a törvény ellen, amelynek "számos rendelkezése járhat olyan súlyos következményekkel, mint a véleménynyilvánítás szabadságának csorbulása".

A tüntetéssel egy időben az Amnesty International osztrák munkatársai és támogatói is részt vesznek egy szolidaritási demonstráción a bécsi magyar nagykövetség előtt, és hivatalos levelet adnak át a magyar nagykövetnek. Ugyanezt a levelet több más európai Amnesty International iroda is eljuttatja a helyi magyar diplomáciai képviseleteknek,

"A szabad, cenzúrázatlan, és korlátoktól mentes média és sajtó működése a véleménynyilvánítás szabadon való gyakorlásának elengedhetetlen feltétele, amelyet a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, az Emberi Jogok Európai Egyezménye, és az EU Alapjogi Kartája is garantálnak" - írja az Amnesty International. A szervezet szerint Magyarországon a korlátozás mértéke már túlmegy azon, amit a nemzetközi emberi jogi normák megengednek, és veszélyes módon öncenzúrát és cenzúrát idézhet elő.