A házak betonalapját is el kell bontani Devecserben

2011.03.03. 07:18

Elkészült az iszapömlés után  lakhatatlanná vált devecseri házak lebontásának ütemterve. A munkálatokat az erről szóló önkormányzati határozat kiadása után, várhatóan március közepén kezdik meg - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy Devecserben a vörösiszap-katasztrófa után összesen 262 ház lebontását javasolták a szakértők. A bontást a kidolgozott ütemterv alapján, lakótömbönként végzik. A tavaly októberi iszapömlés által érintett városrész 15 utcáját 11 bontási tömbre osztották fel. A teljes terület rekonstrukcióját a tervek szerint július végére fejezik majd be - tette hozzá.

Az UKKK az önkormányzattal és a jogi munkacsoporttal egyeztetve döntött a bontási terület helyén kialakítandó emlékpark, véderdő és ipari park munkálatainak időzítéséről, az emlékparkot a katasztrófa évfordulóján avatják fel.

Devecserben a vörösiszappal elöntött városrész belső utcáit is el kell bontani, a házaknak még a betonalapját is kiemelik, azok helyét földdel töltik vissza. Benkovics Zoltán tájékoztatása szerint a károsultak házaiban lévő ingóságok elhelyezéséről is gondoskodnak.

Kitért arra: a vízjogi engedélyek beszerzése után megkezdhették a kéthektáros kolontári halastó lecsapolását, a lúgos vizet fél kilométer hosszú övárkon keresztül semlegesítő medencébe, majd onnan a Torna-patakba engedik.

Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van, a járműveket az iszapáradat sodorta tavaly októberben az átlagosan három méter mély magántóba.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy becslések szerint a csepp alakú mesterséges tóba 40 ezer köbméter erősen lúgos víz és ugyanennyi vörösiszap került a katasztrófa során, a halastó mentesítése hetekig tart.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan pedig kórházba kerültek. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.