Első fokon felmentették a Simon Wiesenthal Központ vezetőjét

2011.05.03. 20:22

A Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentette a rágalmazás vétségének vádja alól Efraim Zuroffot. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetőjét Képíró Sándor volt csendőr százados perelte be, mert Zuroff háborús bűnösnek nevezte őt. Az ítélet nem jogerős.

A Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint a bíróság a döntést azzal indokolta: "az 1944-es ítélet birtokában a vádlott, akinek jogi érdeke fűződött a közlés megtételéhez, megalapozottan és egyébként jóhiszeműen eljárva" állította azt K. Sándor volt csendőr századosról, hogy háborús bűnös. A bíróság érdemben nem vizsgálta K. Sándor büntetőjogi felelősségét, az 1942-es újvidéki razziában betöltött szerepe kapcsán, mivel ez önálló eljárás tárgya, és nem érinti Efraim Z. vádlott kijelentéseinek büntetőjogi megítélését.

Legutóbb, tavaly decemberben, eljárási akadályra hivatkozva a bíróság megszüntette a náci háborús bűnösöket felkutató Wiesenthal központ vezetője elleni pert, mivel Képíró Sándor, mint magánvádló nem jelent meg személyesen, valamint távolmaradását előzetesen nem jelezte alapos indokkal. A tíz legkeresettebb háborús bűnös listáján szereplő 97 éves Képíró Sándorral szemben az a vád, hogy csendőrként részt vett 1942 januárjában Újvidéken több mint ezer zsidó, roma és szerb civil megölésében. Képíró tagadja a vádat.