Süddeutsche Zeitung: Orbán árkokat mélyít

2011.08.20. 11:38

Magyarországról, a magyar belpolitikáról közölt elemző jellegű riportot szombati számában aSüddeutsche Zeitung.

A liberális német napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Michael Frank az Egy országot átalakítanak című írás bevezetőjében utalt arra, hogy Orbán Viktor és pártja, a Fidesz a parlamentben kétharmados többséggel rendelkezik, és ez - mint fogalmazott - minden törvénymódosítást lehetővé tesz.

Ebből kiindulva a kormány és annak vezetője, Orbán Viktor "több mint öntudatosan cselekszik, árkokat mélyít el, nacionalista frázisokat puffogtat, és az országot olyan sebességgel forgatja fel, hogy megrémült ellenfelei már egypárti államról beszélnek" - hangoztatta a szerző.

Michael Frank bel- és külföldi bírálókat idézett, akik szerint a Fidesz új szabályokat léptet életbe, amelyek kizárólag hatalmának megtartását célozzák, mégpedig olyan szilárdan, hogy azt a későbbi politikai többségek se tudják megváltoztatni.

A tudósító a cikkben részletesen beszámolt a különböző törvénymódosításokról, amelyek - mint állította - jelentősen meggyengítették az állam demokratikus és jogi intézményeit. Orbán - mint írta - az intézkedéseket azzal indokolta, hogy azok a rend helyreállítását szolgálják a szocialisták által "lezüllesztett" országban.