Kemény József lett a polgármester Geszteréden

2011.12.05. 00:06

Kemény József független jelölt győzött a vasárnap megtartott időközi polgármester-választáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden; a szavazók egyben az új képviselő-testület összetételéről is döntöttek, közölte a helyi választási iroda vezetője.

Pállfyné Szabó Ibolya jegyző elmondta: Kemény József nagy fölénnyel, 650 érvényes szavazatot szerezve nyert kihívójával, a települést eddig vezető Szűcs Zsolttal (független) szemben, aki 315 szavazatot kapott. A község 1480 választásra jogosult polgára közül 973-an járultak a két szavazókörben felállított urnákhoz, így a választási arány 65,7 százalékos volt, tette hozzá.

Geszteréd lakosai a polgármester személye mellett az új képviselő-testület tagjairól egyaránt döntöttek: a huszonegy jelölt közül hatan juthattak mandátumhoz, három korábbi tisztségviselő mellett három új került be az önkormányzati szervezetbe.

A hat képviselő közül öt független, egy pedig a Fidesz-KDNP delegáltja.   Az 1670 lakosú Geszteréden önfeloszlatás miatt tartottak időközi polgármester- és képviselő-választást.  Az önkormányzati testület szeptember végén mondta ki egyhangúlag saját feloszlatását, miután a polgármester és a képviselők között megromlott a viszony.

Szűcs Zsolt korábban úgy nyilatkozott, a tavalyi választások óta folyamatos volt a belső feszültség közte és a testület között, és "az első perctől kezdve nem érezte egyes képviselő-testületi tagok bizalmát".