Megszűnt az 1956-os Intézet

2012.01.03. 21:32
A Fővárosi Bíróság jogerős döntésével megszűnt az 1956-os Intézet Közalapítvány, ezután az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti keretei között működik tovább.

Rainer M. János az intézet vezetője az FN24-nek elmondta, a bezárás ténye ismert volt, hiszen a határozat már egy éve megszületett, az errő szóló végzést kapták meg most. A történész hozzátette: tudomása szerint velük egyetemben 35 közalapítványnak szűnik meg a jogviszonya. Ugyanakkor, mint mondta nem mindegyik szűnik meg.

Korábban az Indexnek Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye, aki az '56-os Intézetben könyvtárosként dolgozott a megszűnés kapcsán azt mondta, "megdöbbentő, hogy ez a forradalom 55. évfordulóján történik".

A '56-os forradalom történetének dokumentációs és kutató intézete 1989. június 17-én alakult, egy nappal Nagy Imre és mártírtársai temetése után. Az intézet az első években, egészen közalapítvánnyá alakulásáig, különböző pályázatokból és eseti kormányzati támogatásokból nyert pénzeszközökből tartotta fenn magát.

"Az intézet története, a mi történetünk – de legalábbis egy fontos része – lezárult. Bízunk abban, hogy a közfeladat, a magyar társadalom közelmúltjának megismerése és megismertetése, nem marad ellátatlan. Bízunk abban, hogy ezt – munkánkat és küldetésünket – régi helyünkön, most már az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti keretei között néhányan folytathatjuk. Addig is az Intézet munkatársai 2012. január 2-ától továbbra is dolgoznak a Dohány utca 74-ben" – írják az oldalukon.

Rainer M. János az FN24-nek elmondta: szóbeli ígéretet kapott arra, hogy 14 kollégájával folytathatják munkájukat, így várhatóan ő marad a korábbi intézet vezetője is.