Hangfelvétel bizonyíthatja a bántalmazást

2012.02.15. 14:34

Mobil vészjelző eszközöket kaphatnak a IX. kerületben azok a bántalmazott nők, akik részt vesznek a BRFK és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) a nők védelmében indított kísérleti programjában.

Fuxreiter Róbert, a IX. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, előzetesen felmérték, hogy a kerületben hol merül fel családon belüli erőszak, illetve nők bántalmazásának gyanúja. Eddig hat nyilatkozatot gyűjtöttek össze azoktól a veszélyeztetett helyzetben lévő nőktől, akik részt vennének a programban. Ezeket a nyilatkozatokat átadták a NANE munkatársainak, így ők döntenek a meglévő harminc készülék kiosztásáról.

A készülék úgy néz ki, mint egy mobiltelefon, amelyen van egy vészjelző gomb. Ha ezt valaki megnyomja, akkor automatikusan elindul a hangfelvétel, amit az egyik mobilszolgáltató diszpécserközpontjában rögzítenek. Ők értesítik a kerületi rendőrkapitányság munkatársait, akik a készülék GPS-koordinátái alapján mennek ki a helyszínre. A hangfelvételnek köszönhetően fel tudnak készülni arra, hogy kit bántalmaznak, milyen módon, illetve, hogy mi történik a háttérben. Tudni fogják azt, hogy egy szóváltáshoz mennek ki, vagy egy erőszakos bántalmazóval szemben kell fellépniük.

Ha fizikai bántalmazás, testi sértés történt, akkor a bántalmazót előállítják, és szabálysértési, illetve büntetőeljárás indulhat ellene. Ha az eljárás során azt állapítják meg, hogy sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt, de a rendőrség szakértője szerint van arra utaló jel, hogy valamilyen inzultus történt, lehetősége van arra, hogy megelőző távoltartási végzéssel 72 órára eltiltsák a bántalmazót a bántalmazottól, illetve annak környezetétől. Ezt a végzést az illetékes bíróságnak is továbbítják, ahol dönthetnek arról, hogy ezt további harminc nappal meghosszabbítják, és más szükséges intézkedéseket is hozhatnak.

A rendőrkapitány elmondta, hogy örülnek annak, hogy náluk indítják el a programot, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a IX. kerület a családon belüli, illetve nők elleni erőszak tekintetében fertőzöttebb lenne.

Tóth Györgyi, a NANE elnöke elmondta, hogy Európa-szerte folynak ilyen kísérletek. Hangsúlyozta, hogy  "súlyosan veszélyes helyzetekben akár perceken múlhat valakinek az élete".

A nemzetközi felmérések szerint egy tízmillió lakosú országnak évente nagyjából százhúsz milliárd forintjába kerül a családon belüli, illetve a nők elleni erőszak elleni hatékony fellépés hiánya.