Nyilvános vitára hívták a Mal vezetőit

2012.02.29. 11:11

A kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke nyilvános vitára hívja a kolontári iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. tulajdonosait.

Kepli Lajos azzal indokolta kezdeményezését, hogy a Mal vezetőinek álláspontja gyökeresen eltér a bizottság véleményétől, ezért szeretné, ha nyilvánosan ütköztethetnék az érveiket.

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis nem igaz, amit Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke nyilvánosan állít, hogy a katasztrófa bekövetkeztében szerepet játszottak természeti okok is, mint például az erős szél, földrengések és a sok csapadék.

Kepli Lajos szerint mindegy, hogy a Mal vezetősége mivel próbálja kimenteni magát a felelősség alól, hiszen a lényeg szerinte az, hogy a cég szabálytalanul üzemeltette a tárolót és ez vezetett a katasztrófához. Ha ugyanis a tározóban csak a megengedett 300 ezer liter iszap lett volna, nem pedig ennek több mint háromszorosa és nem az engedélyezettnél jóval lúgosabb folyadék, akkor a vörösiszapömlés nem érte volna el Kolontárt – hangsúlyozta Kepli Lajos.