Sérültjei is vannak a szélviharnak

2012.03.31. 11:03

Mintegy ötven esetben intézkedtek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tűzoltóegységei a viharos szél okozta károknál szombaton országszerte, közölte Hajdu Márton, a szervezet helyettes szóvivője. Legtöbbször fakidőlések, nagyobb leszakadt ágak miatt hívták őket.

Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kidőlt fák több helyen megrongálták a felsővezetéket is, sok jelzés érkezett még cseréphullásról, födémszerkezetekben okozott károkról is. Volt, ahol komplett bádogtető-szerkezetet rongált meg a szél. Szolnok megyében két helyen kéményt döntött le, Győrben pedig az ítélőtábla épületének a tetőszerkezetét 25 négyzetméteren bontotta meg a viharos erejű szél.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban azt közölte, munkatársaikat fakidőléshez, cseréphullásokhoz, vakolatomlásokhoz riasztották tucatnyi esetben. Kisdi Máté elmondta, félig letörött faágakról, lógó ereszcsatornákról, hulló vakolatról, cserepekről, bádoglemezekről, megsérült vezetékekről, közlekedési tábláról tettek bejelentést.

Munkatársaikat két komolyabb esethez is riasztották; az egyiknél - a főváros III. kerületében - egy, a szél által a falról félig leszakított óriási reklámtáblát kellett leszedniük. A másik eset a XVIII. kerületi Havanna lakótelepen történt, ahol az egyik buszmegállóra rádőlt egy 12 méteres fa. Két várakozó ember megsérült, egyiküket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos - akár 90 kilométeres erősséget is meghaladó - széllökések miatt a fővárosban, illetve több megyében is másodfokú riasztást adott ki. A szolgálat szombat délelőtti figyelmeztetése szerint narancssárga, azaz másodfokú riasztás lépett életbe Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye teljes területén, Pest és Fejér megye nagy részén, továbbá Veszprém megye több kistérségében. Ezeken a helyeken az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó, viharos széllökések lehetnek.

Ezek mellett a délnyugati területeket leszámítva, az ország valamennyi térségében elsőfokú riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezekben a térségekben is erős, akár az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre kell készülni.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton az egész országban szeles idő várható. Ezért Vas, Baranya, Csongrád és Békés megyében elsőfokú, a többi 15 megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetés van érvényben a viharos szél miatt.