Csúszhat a boríték Veszprémben

2012.06.22. 10:49

Utólag elfogadhatnak hálapénzt a veszprémi Cholnoky Ferenc-kórházban az egészségügyi dolgozók – mondta Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója pénteken az m1 Ma reggel című műsorában.

Rácz Jenő, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke, közölte: a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az előre kikövetelt hálapénz bűncselekmény, így az minden intézményben tilos. Az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik.

Ennek alapján a saját intézményére vonatkozóan Rácz Jenő csütörtökön kiadta főigazgatói utasítását, amelyben azt írta: a Cholnoky Ferenc-kórházban a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi etikai elveknek megfelelően történjen az egészségügyi ellátás, és ennek fényében a hálapénz kikövetelése bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.

Rácz Jenő arra is kitért: a hálapénz ügyének rendezése egy bonyolult dolog, és egy jogszabályi tiltással még nem lehet megoldani ezt a problémát.