Orbán Viktor részt vett a pápai audiencián

2012.09.22. 14:20

Erkölcsi példamutatásra szólította fel XVI. Benedek pápa szombaton, Castelgandolfóban a Kereszténydemokrata Internacionáléként politikusait. Az olasz hírügynökségek beszámolója szerint az audiencián jelen volt a CDI római ülésén résztvevő Mariano Rajoy spanyol, Antonisz Szamarasz görög, Enda Kenny ír, Sali Berisha albán kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

„A globális gazdasági válság a gazdasági élet stabil erkölcsi megalapozottságának hiányából ered”, a válság megoldására a politikának „nem a sürgető piaci logikát" kell követnie, hanem a „közös jót és az emberi élet védelmét és méltóságát” – mondt a pápa, aki a katolikus püspökök „megújult politikai elkötelezettségét” szorgalmazta.

XVI. Benedek az audienciát megelőzően külön fogadta George Szabra ellenzéki szíriai politikust, a Szíriai Nemzeti Tanács szóvivőjét. A találkozóról újságíróknak beszélve Szabra kijelentette, hogy XVI. Benedek az arab tavasz oldalán áll, mellyel a pápa szerint az arab népek méltóságukat és szabadságukat keresik. A szíriai politikus elmondta, hogy csalódott a nemzetközi közösségben, mely engedi, hogy „Oroszország és Kína magatartása megakadályozza a szíriai helyzet megoldását és magára hagyja a szíriai népet”.