Kis népszámlálás lesz 2005-ben?

MTI
2004.11.15. 22:18
Jövő április 1-je és április 2l. között a népesség személyi, családi és lakásviszonyait felmérő kis népszámlálás, mikrocenzus lesz, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelynek tárgyalását hétfőn kezdték meg a képviselők.

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára expozéjában elmondta: Magyarországon - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - a tízévenkénti népszámlálások között körülbelül félidőben tartanak reprezentatív mintavételen alapuló összeírásokat, úgynevezett mikrocenzusokat. Hozzátette: az adatfelvétel a lakosság meghatározott két százalékára terjed ki.
 
Az államtitkár hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy személyes adatok felvételéről van szó, a népszámlását törvénnyel kell elrendelni.
 
Hankó Faragó Miklós elmondta: az adatok a legszigorúbb védelemben részesülnek, és kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Egyedi adat nyilvánosságra nem hozható, a népszámlálás eredménye összesített adatok formájában ismerhető csak meg.
Az államtitkár szólt arról is, hogy a javaslat szerint a népszámlálás kérdőíveit, mint maradandó értékű iratokat a feldolgozás után a KSH levéltára őrzi, szigorú szabályok szerint.