Vitára alkalmas a Szülőföld Alap terve

MTI
2004.11.24. 13:07
Az ellenzék elutasítása ellenére is alkalmasnak tartja a vitára a Szülőföld Alapról szóló törvényjavaslatot a parlament Oktatási és Tudományos Bizottsága. A testület ugyanakkor egyhangúlag támogatta a határon túli magyarok nemzetpolgárságáról és a Szülőföld Programcsomagról szóló határozati javaslatot.

Bálint Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke közölte, hogy mindkét javaslat a nemzet békés újraegyesítését, a szülőföldön való boldogulást szolgálja a határok megváltoztatása nélkül. A Szülőföld Alap nem váltaná ki az eddigi közalapítványi és egyéb támogatási formákat, új elkülönített pénzalap lenne, mondta. Közlése szerint az alap pénzügyi forrásait önkéntes befizetések és költségvetési támogatások biztosítanák.

Az alapot 15 tagú tanács irányítaná, amelyből hét tag és az elnök kinevezésére a miniszterelnök tenne javaslatot, hét tagot pedig a külügyminiszter nevezne ki. A fideszes Sági József szerint támogatják a szándékot, hogy jobbítsák a határon túli magyarok sorsát, a módszerrel viszont nemet mondanak. A Fidesz nem látja az átgondoltságot, az alaposságot, a perspektivitást a javaslatban, mondta.