Emlékérmet adtak az egykori kényszermunkások az államfőnek

MTI
2004.11.24. 14:14
A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) a Szabad Magyarországért emlékérmet adta át Mádl Ferenc köztársasági elnöknek szerdán a Sándor-palotában. "Fogadja el ezt a szerény megemlékezést, a Szabad Magyarországért emlékérmet azért, amit legfőbb közjogi méltóságként a hazáért tett" - mondta Menczer Gusztáv, a SZORAKÉSZ elnöke, mikor átnyújtotta a köztársasági elnöknek az elismerést.

A szervezet egy éve, a szovjet munkatáborokba hurcolt magyar túlélők hazatérésének ötvenedik évfordulóján alapította az emlékérmet. "Nem tudom, megérdemlem-e, de meghatottsággal veszem át (a díjat), mert azoktól kapom, akik sokat szenvedtek" - mondta az államfő az emlékérem átvételekor. Hozzátette: "Én tényleg mindig szeretettel és megértéssel álltam ki a hadifoglyok ügyéért".

Menczer Gusztáv közölte az államfővel, hogy az emlékérem elkészítésének költségeit saját tagdíjaikból fedezték. "Ezt a korszakot én is átéltem, miközben Ti raboskodtatok" - utalt az államfő arra, hogy a SZORAKÉSZ tagjai között van, aki 12 évet töltött szovjet, és politikai elítéltként magyar börtönökben.