Orbán szerint súlyos következményei lesznek a "nemnek"

MTI
2004.11.26. 00:23
"Az igennek nincsen kockázata, ha nemmel szavazunk annak súlyos következményei lesznek felépül egy lélektani fal a határon túli magyarok és a határon belüli magyarok között, ami áttörhetetlenebbnek is bizonyulhat a későbbiekben, meg időtállóbbnak, mint a Berlini fal" - mondta Orbán Viktor a Magyar Televízió Este című műsorában. A volt miniszterelnök szerint "csak olyasmit adunk illetve adhatunk meg a kettős állampolgárságból, amit az ország teherbíró képessége megenged".

Szerinte a döntés a parlamenti pártok kezében van, az ügyben a MSZP és a Fidesz "összefogásra van ítélve". "A kettős állampolgárság azzal jár amit akarunk, a döntés a mi kezünkben van, nem arról van szó, hogy megadjuk a kettős állampolgárságot és történik valami. Az történik, amit mi akarunk, amit a magyar állampolgárok akarnak, illetve a magyar állampolgárok által választott képviselők, hiszen a parlament jogosult kétharmaddal megalkotni a szabályt" - mondta a Orbán Viktor.

"Semmilyen fátum, istenverése vagy rontás nincs rajtunk, hogy ha igent döntünk, akkor annak súlyos következményei lesznek, olyan következményei lesznek, amilyet mi akarunk". A magyar igazolvány kérdését is meg kell vitatni, ugyanakkor közölte, hogy becslésük szerint a magyar igazolvánnyal járó kiadások és juttatások "messze meghaladják" a kettős állampolgárság költségeit. A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: múlt héten tárgyalt Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki vezetővel a kettős állampolgárságról, amelynek intézménye jelenleg nem létezik az országban. Az ukrán pártvezető ígéretet tett hogy támogatni fogja az elképzeléseket - fűzte hozzá.