Az államfő a kettős állampolgárság mellett

MTI
2004.12.01. 22:06

A köztársasági elnök szerdán egy televíziós műsorban azt mondta: reméli, hogy az eredményes népszavazás után újra alkotandó állampolgársági törvény tartalmazza majd a határon túli magyarok számára a státusztörvényben eddig biztosított kedvezményeket is.

Mádl Ferenc a Hír TV-nek adott nyilatkozatában közölte: megítélése szerint a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárság nagyobb biztonságot ad a szülőföldjükön, ahonnan "nem fognak tömegesen eljönni", hiszen évszázadok óta megvan ott a közösségük és az egzisztenciájuk. A kedvezménytörvény célja a helyben maradás támogatása volt - mondta az államfő, hozzátéve: reméli, hogy a magyar kultúra, a magyar nyelvi oktatás támogatása nem szűnik meg.

Közölte: azt is reméli, hogy a határon túli magyarok nagyobb biztonságban érzik majd magukat magyarként abban az országban, amelynek az állampolgárai. A köztársasági elnök szólt azokról, akik a határ mentén élnek, s "akinek a szomszédját valamelyik reggel átcsatolták" egy másik országba, a rokonai pedig a határnak ezen az oldalán maradtak. Az ilyen emberek számára a kettős állampolgárság egyfajta történelmi igazságszolgáltatás - jelentette ki Mádl Ferenc.