Irén, Írisz
6 °C
15 °C

OVB: szabályozni kellene a népszavazáshoz kapcsolódó kampánytevékenységet

MTI
2004.12.03. 14:46
Szabályozni kellene az országos népszavazásokkal kapcsolatos kampánytevékenységet, annak finanszírozását, valamint az állami szervek részvételét a kampányban - mondta az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke pénteken Budapesten.

Ficzere Lajos, sajtótájékoztatóján kijelentette: "A népszavazással kapcsolatos kampánytevékenység - ezt tapasztaltuk a gyakorlati munkánk során - (...) túlságosan átpolitizálódott és pártpolitikai jellegű dimenziókat kapott, pártpolitikai csatározások jellemezték, jóllehet a népszavazás egy önálló, független, sajátos hatalomgyakorlási forma". Elmondta, hogy a választási eljárásról szóló jelenlegi törvény erre a kérdésre - nagyon kis eltéréssel - az országgyűlési képviselők választására vonatkozó rendelkezések alkalmazását írja elő.

Ficzere szerint, szükség lenne arra, hogy a választási jogszabályok egyértelműen és világosan határozzák meg az állami szervek választási kampányban való részvételét. Ma csak egy tilalom van a törvényben erre vonatkozólag, hogy nem lehet kampánytevékenységet, választási gyűlést tartani állami és önkormányzati szervek helyiségeiben. Szabályozni kellene a kampányfinanszírozást is, ugyanis a jogalkotó nem terjesztette ki az országgyűlési-képviselő választás ide vonatkozó rendelkezéseit az országos népszavazásra - tette hozzá az OVB elnöke.

Ficzere Lajos hozzátette: az aláírásgyűjtés időszakában a véleménynyilvánító népszavazás átfordulhat ügydöntővé, ha 100 ezer helyett 200 ezer aláírás gyűlik össze. Ha azonban az ügydöntő népszavazás kellő részvétel híján nem eredményes, az nem tekinthető véleménynyilvánító népszavazásnak.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.