Megszüntetnék a közvélemény-kutatási csendet

MTI
2004.12.03. 15:54
A Capital Research piac- és közvélemény-kutató intézet álláspontja szerint az Országgyűlésnek meg kellene fontolnia a választásokat, népszavazásokat megelőző nyolc napos közvélemény-kutatási csend megszüntetését - foglalt állást pénteken az intézet.

A publikálási tilalmat egyedül a szavazás napján érdemes fenntartani - vélik. A közvélemény-kutató cég álláspontja szerint a közvélemény-kutatási csend feloldása, illetve enyhítése mellett szól, hogy a szavazást megelőző nyolc napban a politikusok "szabadon tehetnek akár félrevezető kijelentéseket a többség akaratáról, a közvélemény-kutatóknak már nem áll módjukban ezek mellé tényadatokat állítani", így a kutatási csend korlátozza a szabad választói döntés érdekében szükséges hiteles információkhoz való hozzájutást. A szavazás előtt több mint másfél héttel készült adatfelvételek eredményei nem tükrözik a kampány utolsó, legintenzívebb hetében bekövetkezett véleményváltoztatásokat - állítja a kutatóintézet.

A közlés szerint a legérettebb demokratikus hagyományokkal rendelkező országok, így az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jogrendjében nem ismert a kutatási publikációk tilalma, "kizárólag a szavazás egyetlen napjára vonatkozóan léteznek óvatos korlátozások".