Albin
6 °C
10 °C

Formai okok miatt alkotmányellenes egy felsőoktatási rendelet

MTI
2004.12.06. 17:05
Az Alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a többciklusú, lineáris felsőoktatási képzési szerkezet bevezetéséről és az első képzési ciklus indításának feltételeiről szóló kormányrendeletet. Az Ab megállapította, hogy a törvény alkotmánysértő felhatalmazása alapján a kormányrendeletben törvényhozási tárgykört szabályoztak.

A magyar felsőoktatási intézményekben 2006-tól kötelezően bevezetendő modell lényege, hogy a hároméves felsőfokú alapképzést, az úgynevezett bachelor-képzést követően már lehet diplomát szerezni, a hallgatók egy része pedig úgynevezett master-képzésben folytathatja tovább tanulmányait. A többciklusú képzési szerkezet bevezetéséről 2003 szeptemberében állapodtak meg az oktatási miniszterek berlini konferenciáján, a kormány nyáron tette közzé a rendeletet.

A MDF elnöke októberben jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak. A felsőoktatási képzés szerkezetének átalakítására vonatkozó szabályokat ugyanis törvénynek kell megállapítania, nem pedig kormányrendeletnek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.