Ágnes
-11 °C
-4 °C

Johan Béla nevének törlését kéri a Mazsihisz

MTI
2004.12.08. 14:48
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kéri a kormányt, hogy kezdeményezze a parlamentben Johan Béla nevének törlését a népegészségügyi program elnevezéséből - a szervezet erről közleményben tájékoztatta az MTI-t szerdán.

"A Sztójay-kormány deportálásokért felelős Belügyminisztériumának egyik államtitkáráról, a magyar egészségügy zsidótalanítójáról, a harmadik zsidó törvény társszerzőjéről, a zsidóktól elrabolt patikák és orvosi rendelők nem zsidóknak történő szétosztójáról állami szinten ne nevezzenek el semmit" - olvasható a közleményben. Úgy vélik: mindehhez nem egy egyéni képviselői indítvány, hanem a kormány indítványa lenne méltó.

Az Országgyűlés még 2003 márciusában egyhangúan szavazta meg az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programját, amely tíz évre határozza meg a népegészségügy fő cselekvési irányait. Rácz Jenő egészségügyi miniszter november elején közölte, nem használják tovább Johan Béla nevét a népegészségügyi programnál.

Az ügy kapcsán Gusztos Péter szabad demokrata képviselő nyújtott be módosító javaslatot, mert úgy vélte, a MTA állásfoglalása szerint, II. világháborús szerepvállalása miatt, nem volt szerencsés az egykori közegészségügyi szakemberről elnevezni az országos programot.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.