Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A Fidesz aggályosnak tartja Gyurcsány volt off-shore cégét

MTI
2004.12.11. 12:32
Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett off-shore cég, az Altus Luxemburg S.A.H. 1998-2002 között a magyarországi adózás elkerülésére, illetve a profit luxemburgi "adóparadicsomba" való "átpumpálására" adott lehetőséget. A cégbírósági iratok másolatát felmutató politikus közölte: a Fidesz "hitelességi, erkölcsi aggályokat" lát, még ha a jog betűje szerint törvényesek voltak is az ügyletek.

A Fidesz három kérdést intéz a kormányfőhöz, amelyekre álláspontjuk szerint Gyurcsány Ferencnek kötelessége válaszolni: miért volt szükség arra, hogy az off-shore cég tulajdonrészt szerezzen három olyan magyarországi társaságban - a Motim, az Aldo és a Perfekt - ahol Gyurcsány Ferencnek személyes, vagy cégein keresztül közvetett érdekeltsége van, mennyi adóbevételtől esett el a magyar költségvetés, illetve, hogy ezzel kapcsolatban történt-e "adókikerülés".

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az Altus Luxemburg S.A.H 1998. július 10-én, "néhány nappal a Horn-kormány bukása után", alakult Luxemburgban 380 millió forint alaptőkével, a tulajdonosi kör tagja volt személyesen Gyurcsány Ferenc, valamint "cégbirodalma zászlóshajója", az Altus Rt. Az off-shore cég részben részvénycserével 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a Motimban, 91,2 százalékot az Aldóban, illetve 50 százalék plusz egy részvényt a Perfektben. A képviselő elmondása szerint az off-shore cég 2001. november 29-én megszűnt, 100 százalékát "az Altus Rt.-re hagyva".

A Fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy abban az időben Luxemburgban nem kellett társasági, illetve forrásadót fizetni, amely Magyarországon 16, illetve 20 százalék volt.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!