A honvédség megvette a rakétákat a Gripenekhez

MTI
2004.12.13. 16:12
A magyar kormány múlt heti felhatalmazása után a Honvédelmi Minisztérium képviselője aláírta az amerikai kormánnyal a szerződést AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) rakéták szállításáról.

Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter politikai főtanácsadója az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a 14 Gripen JAS39-es harci repülőgép összes fegyverzetének becsült bruttó költsége (a rakétákkal együtt), beleértve az áfát és a vámterheket is, 27,3 milliárd forint.

Az amerikai kormány a Raytheon céggel köti meg a szállítási szerződést. A beszerzés még a 2001-ben aláírt Gripen-szerződés része, mert abban a megállapodásban kötötték ki, hogy a magyar honvédségnek szánt svéd harci repülőgépeket az AMRAAM rakétákhoz fejlesztik, magyarázta Hollósi Nándor.

A gyártást az amerikai hadsereg ellenőrzi és a teljesítési garanciát is az amerikai kormány vállalta. Az Egyesült Államok fegyverkereskedelmi törvénye szerint ezt a fajta rakétát csak a kormány adhatja el. A rakéták szállítása a Gripen harci gépek szállításának ütemezéséhez igazodik.

A Gripen harci gépek további fegyverzetének beszerzésére január-februárban írnak ki közbeszerzési eljárást, mondta Hollósi Nándor.