Az IDF a drogpolitikáról

MTI
2004.12.18. 12:40
Az Ifjúsági Demokrata Fórumot (IDF) súlyos aggodalommal tölti el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon nyilatkozata, hogy nem hajlandó változtatni a kormányzat drogpolitikáján - közölte az MDF ifjúsági tagozatának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. "A miniszterelnök úr az Alkotmánybíróság (Ab) határozatával szembe menetel" - mondta Almássy Kornél, aki szerint a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy kudarcot vallott az MSZP-SZDSZ kormány drogpolitikája.

Az Alkotmánybíróság hétfőn semmisítette meg a Btk. kábítószerre vonatkozó több rendelkezését. Almássy Kornél elmondta: az éves kábítószer-jelentés szerint a 18-65 éves korosztály körében a 2001-es 7,7 százalékról 2003-ra 11,4 százalékra emelkedett a tiltott szereket kipróbálók aránya.

Az IDF felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy az Ab határozata nem egy szakértői javaslat, s amennyiben a kormány a testület döntése után nem módosít politikáján, akkor tagjai megszegik az alkotmány betartására tett esküjüket - közölte. Hozzátette: az IDF üdvözli az Ab döntését, és különösen fontosnak tartja a határozat kortársakra vonatkozó részét, miszerint a gyermekeket és a fiatalokat a drogok kérdésében is megilleti a fokozott védelem.

Az ellenzéki politikus elmondta: a 2000-ben, Dávid Ibolya akkori igazságügyi minisztersége alatt beterjesztett Btk.-módosítás következtében stagnált a tiltott szereket kipróbálók száma, és mint fogalmazott, a 2002-es Btk.-módosítással "ezt a kedvező folyamatot tette tönkre az MSZP-SZDSZ koalíció részben a törvény szigorának enyhítésével, részben a drogok veszélyeinek elbagatellizálásával".

A kormánykoalíció liberális drogpolitikája alkotmánysértő volt és jogbizonytalanságot eredményezett, s egyaránt káros volt a szülőkre, a fiatalokra és az adófizetőkre nézve - szögezte le. Almássy Kornél közölte: felszólítják a miniszterelnököt, hogy térjen vissza a kormány a 2002 előtti drogpolitikához, és úgy módosítsák az Ab döntése alapján Btk.-t, hogy az minden paragrafusában megfeleljen a magyar alkotmányos rendnek.