Mária
-7 °C
3 °C

Pakson megkezdték a 2. blokk főjavítását

MTI
2004.12.18. 12:40
A paksi atomerőműben szombaton megkezdődött a tavaly áprilisban üzemzavar miatt leállított, majd az idén szeptembertől rövid időre ismét termelő 2. blokk tervezett főjavítása az Országos Atomenergia Hivatal engedélye alapján - tájékoztatta az MTI-t közleményében az erőmű.

A szakemberek a főjavítási terv alapján elvégzik a blokk karbantartási munkálatait, amely most magában foglalja a négyévente esedékes ellenőrzéseket is, az átlagos 60 napos karbantartási munka azonban most hosszabb időt vesz igénybe - ismerteti a közlemény.

Mittler István szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szükség volt egy áthidaló műszaki megoldásra, amellyel helyettesíthető az 1. számú akna. Mint mondta, általában a használt üzemanyag kazetták kivétele és a friss üzemanyag reaktorba történő behelyezése az 1. akna segítségével történik, ez a megoldás azonban most nem alkalmazható, mert az akna a tavaly áprilisban történt tisztításkor megsérült üzemanyagot tartalmazza. "Ezért építettünk egy traverzet, amely az üzemanyag-konténer alátámasztására szolgáló szerkezet, s amelynek segítségével helyettesíthető az 1. akna" - mondta a szóvivő.

A főjavítás befejezése után a reaktor újraindítása külön hatósági engedélyeztetést követően a jövő év áprilisában várható. A szóvivő hozzátette: "a 2. blokk üzemelése nem hátráltatja a helyreállítási munkálatokat, azok ugyanis elsődlegességet élveznek". Ha időközben az elhárítással kapcsolatos tevékenység olyan stádiumba érkezik, hogy a munkálatok megkezdődhetnek leállítják a reaktort.

Az elmúlt év április 10-ről 11-re virradó éjjel a blokk karbantartásakor bekövetkezett, a nemzetközi INES skála szerinti 3. fokozatú súlyos üzemzavar a vizsgálatok szerint a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt történt, a fűtőanyag-kazettákon keletkezett lerakódások vegyi tisztítása közben. A helyreállítási munkálatok elvégzésére az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.