Aláírásgyűjtés indult a Munkáspárt rendkívüli kongresszusának összehívásáért

MTI
2004.12.20. 10:33
Aláírásgyűjtési akciót indított a Munkáspárt rendkívüli tisztújító kongresszusának összehívása érdekében a parlamenten kívüli erő Baranya megyei elnöksége; erről Fratanoló János, a testület elnöke beszélt hétfőn, a kezdeményezést a párton belüli antidemokratikus folyamatokkal magyarázva.

"Úgy gondolom, január végére talán már együtt is lesz az összehíváshoz szükséges aláírás-mennyiség" - mondta, megemlítve, ehhez a - jelenleg mintegy 10-11 ezresre becsült - tagság legalább egyharmadának kell a kezdeményezés mellé állnia. Hozzátette, noha a kongresszus összehívásáról szóló indítványt november elején fogadta el a párt baranyai vezetése, az akciót a december 5-i népszavazásig "pihentették", hogy ne veszélyeztessék a kórház-privatizáció ügyében éppen e politikai tömörülés kezdeményezésére referendumra bocsátott kérdés sikerét.

"Antidemokratikus ügyek mennek a pártban" - nyilatkozta Fratanoló János, akinek elmondása szerint "a saját szabályainkat sem tartja be a pártvezetés", amely "a kisebbségi véleményeket elhallgatja", valamint - ugyanilyen szempontok alapján - "cenzúrázza" a Munkáspárt Szabadság című hetilapját. "Ennek az akciónak nem az a célja, hogy a jelenlegi vezetést megbuktassuk, hanem, hogy a működés rendjét visszaállítsuk" - tette hozzá.