Elmaradt a hungaristák temetői megemlékezése

Index, MTI
2005.01.06. 17:59

A Magyar Jövő Csoport helyett a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szélsőjobboldali szervezet négy tagja jelent meg csütörtökön háromnegyed három körül a budapesti Újköztemető bejáratánál, hogy elhelyezzék koszorújukat a 298-as parcellában. (A 298-as parcellában az 1945 és 1956 között kivégzettek háborús bűnösök, köztörvényes és politikai elítéltek fekszenek.)


Klikk a képre!
Fotó: Nagy Attila

A temető főbejáratánál nagy számú újságíró gyűlt össze, és a rendőrség is komoly erőkkel érkezett a temető elé, a Bácsfi Diána által Szálasi Ferenc születésnapja alkalmából meghirdetett megemlékezés tervezett kezdetére. Mivel háromnegyed kettő körül a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei Bácsfit és egy társát előállították, a Magyar Jövő Csoport tagjai nem jelentek meg, a négy, fekete ruhába és bakancsba öltözött férfi pedig elhatárolódott az MJCS-től. Mindannyiukat igazoltatták a rendőrök, majd közölték velük, hogy sem a rendőrség, sem a temetkezési vállalat nem járult hozzá a politikai megmozduláshoz, ezért arra kérték őket, hogy távozzanak, aminek a csoport eleg is tett.

A rendőrség arra hivatkozva hiúsította meg Bácsfiék újabb akcióját, hogy "állampolgári bejelentés szerint, a mára tervezett rendezvényükön, a korábbi bűncselekményeikhez hasonló cselekmények elkövetését tervezték".