Petrétei tisztázná a határon túli magyar közjogi fogalmát

MTI
2005.01.07. 16:33

Tisztázni kell a "határon túli magyar" fogalmának közjogi tartalmát, ehhez pedig először az idetartozó jogosultságokat kell megvizsgálni - mondta az igazságügy-miniszter pénteken.

"Először azt kell vizsgálni, hogy a határon túli magyar közjogi értelemben milyen jogosítványokkal rendelkezhet majd; erre vonatkozóan áttekintendő és módosítandó a hatályos szabályozás, másrészt több, ennek a kategóriának a kialakításához szükséges más tényezőt, például a bevonandó külföldön élő nem magyar állampolgárságúak körét is meg kell nézni" -fogalmazott sajtótájékoztatóján Petrétei József.

A magyar-igazolvánnyal rendelkezők is közjogi viszonyban állnak a Magyar Köztárssággal, de ezzel az igazolvánnyal még "nem lenne mérhető a határon túli magyar fogalom tartalma" - mondta miniszter. Az állampolgárság honosítással történő megszerzésének kérdésében, a kormányfői felkérésnek megfelelve, január közepéig elkészíti a kapcsolódó letelepedési és bevándorlási jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatokat az igazságügyi tárca - tette hozzá.