Februárban megnézi a NATO az Iraknak felajánlott tankokat

MTI
2005.01.07. 16:46

A tervek szerint február közepén érkeznek azok a szakemberek Magyarországra, akik elbírálják azt a magyar felajánlást, amelynek értelmében a honvédség 77, a hadrendből kivont T-72-es harckocsit ad át az alakuló iraki demokratikus hadseregnek - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs igazgatója az MTI-nek pénteken. A felajánlást karácsony előtt jelentette be Irakban Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Az új iraki haderő felszerelésével és kiképzésével foglalkozó NATO koordinációs központ szakértői csoportja februárban tekinti meg a felajánlott tankokat, amelyeket Kalocsán tárol a Magyar Honvédség - közölte. Hozzátette: a központ azt is kérte, hogy a tankok használatának elsajátításához a honvédség küldjön kiképzőket Irakba. Magyarország ezzel kapcsolatban arra vár, hogy a NATO pontosan meghatározza, milyen jellegű kiképzésre lenne szükségük, azaz egyéni, raj, vagy magasabb egység szintű kiképzésre van-e igény.

Erre csak azután kerül sor, ha a szakértői csoport már felmérte az eszközök állapotát, illetve biztosan elfogadták a felajánlást - közölte. Mint mondta, ha kiképzőket is küld Magyarország Irakba, akkor azt nem a 150 fős, őrző-védő kontingens létszáma terhére teszi. Erről külön kell döntenie majd a kormánynak.