Az illegális stégek bontása folytatódik a Balatonon

MTI
2005.01.11. 13:47
Folytatódik az illegálisan létesített balatoni stégek felszámolása - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége kedden az MTI-vel.

A szakhatóság felmérései szerint mintegy félezer engedély nélküli stég található a Balatonban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége illetékességi területén.

A stégek építői helyenként a bejárókhoz kapcsolódva illegális csónak- és vitorláskikötőt is kialakítottak, amelyek az összefüggő nádast felszabdalják. Az ilyen nádasok a mechanikai hatásoknak - jég, hullámzás - nem tudnak ellenállni, ezért rohamosan pusztulnak - mutat rá a közlemény.

Az illegálisan létesített stégek elsősorban a Balaton északi oldalán találhatók, ezért a bontást ott kezdték el, és most ott is folytatják. Tavaly 57-et bontottak el, az idén 27-re vár ez a sors Tihany és Balatonalmádi térségében a szakhatóság megbízásából. A bontás helyszínén minden esetben fénykép és jegyzőkönyv készül, az elbontott stégeket átmenetileg a kirendeltség siófoki telephelyén tárolják.