Átvilágítás: egyházi belügy a múlttal való szembesülés

MTI
2005.01.26. 13:20

Bölcskei Gusztáv református püspök egy szerdán megjelent lapinterjúban a készülő ügynöktörvényről úgy vélekedett: 1990-ben kellett volna kikérni azokat az iratokat, amelyek az egyházi személyekre vonatkoznak, hogy egy belső egyházi vizsgálatot tudjanak végrehajtani. "Két éve a zsinat az önkéntes átvilágítás mellett foglalt állást. Arról nincs kimutatás, hogy ezzel hányan éltek, tudomásom szerint sokan. Az érintettség nyilvánosságra hozását nem kértük" - válaszolta a Magyar Hírlapnak arra a kérdésre, hogy az egyházban is lesz-e átvilágítás.

Bölcskei Gusztáv elmondta, ő is kérte az átvilágítását, "de az iratok nélkül is lehetett tudni, ki írta a jelentéseket, főleg egy faluban". "Minden egyház maga intézte el a saját múltjával való szembesülést. A református egyház 1990-ben úgy döntött, hogy minden akkor hivatalban levő egyházi vezető lemond posztjáról" - mondta.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke ismer olyat a közösségen belül, aki együttműködött. Megjegyezte azonban: a közéletben sem volt következménye, ha ez kiderült.