Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Átvilágítás: egyházi belügy a múlttal való szembesülés

MTI
2005.01.26. 13:20

Bölcskei Gusztáv református püspök egy szerdán megjelent lapinterjúban a készülő ügynöktörvényről úgy vélekedett: 1990-ben kellett volna kikérni azokat az iratokat, amelyek az egyházi személyekre vonatkoznak, hogy egy belső egyházi vizsgálatot tudjanak végrehajtani. "Két éve a zsinat az önkéntes átvilágítás mellett foglalt állást. Arról nincs kimutatás, hogy ezzel hányan éltek, tudomásom szerint sokan. Az érintettség nyilvánosságra hozását nem kértük" - válaszolta a Magyar Hírlapnak arra a kérdésre, hogy az egyházban is lesz-e átvilágítás.

Bölcskei Gusztáv elmondta, ő is kérte az átvilágítását, "de az iratok nélkül is lehetett tudni, ki írta a jelentéseket, főleg egy faluban". "Minden egyház maga intézte el a saját múltjával való szembesülést. A református egyház 1990-ben úgy döntött, hogy minden akkor hivatalban levő egyházi vezető lemond posztjáról" - mondta.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke ismer olyat a közösségen belül, aki együttműködött. Megjegyezte azonban: a közéletben sem volt következménye, ha ez kiderült.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.