Az adóról egyeztethet a Fidesz és az SZDSZ

MTI
2005.02.09. 19:27

Az SZDSZ és a Fidesz adócsökkentésről szóló elképzeléseiről kezdeményezett szakértői egyeztetéseket Kuncze Gábor szerdán, Orbán Viktorhoz intézett levelében. Varga Mihály az MTI-nek elmondta: nyitottak az egyeztetésre, ugyanakkor azt kérik, hogy Kuncze Gábor árulja el konkrét szándékait.

"Többször elmondtuk: a liberálisok számára nem az a fontos, az adócsökkentési javaslatot ki dolgozza ki, s ki támogatja, hanem, hogy megvalósul-e. Ezért azt javaslom: folytassunk szakértői szinten egyeztetéseket az adócsökkentésről! Ha szakértőink álláspontja közeledni tud egymáshoz, biztos vagyok benne, hogy nem lesz akadálya politikai szintű megegyezésnek" - áll az SZDSZ elnökének MTI-hez is eljuttatott levelében.

Kuncze Gábor a levélben az SZDSZ által készített adócharta aláírására kérte a Fidesz elnökét, egyben felhívta a figyelmét arra, hogy a Fidesz-frakció egy ízben már visszautasította a dokumentum egy korábbi tervezetének aláírását. "Remélem, megváltozott álláspontja már lehetővé teszi, hogy a most ismét megküldött chartát Ön is aláírja" - írta. "Őszintén örülök annak, hogy bár a legtöbb politikai kérdésben nézeteink finoman szólva is messze esnek egymástól, az adócsökkentés ügyében mintha más lenne a helyzet. Érdeklődéssel - s bevallom: némi meglepetéssel - fogadtam az Ön közelmúltbéli nyilatkozatait, amelyben az adócsökkentés fontosságáról beszél." - fogalmaz Kuncze Gábor.

Kuncze megjegyzi: egyetért Orbán Viktor legtöbb, az adócsökkentéssel kapcsolatban mostanában tett állításával. "Egyetértek Önnel, amikor azt mondja: Magyarországnak is csatlakoznia kell az +adóforradalomhoz+. Egyetértek minapi nyilatkozatával is, hogy mielőbbi adócsökkentésre van szükség. S a legmesszemenőbbekig egyetértek azzal, hogy nem elég beszélni az adócsökkentésről - +itt és most+, ahogyan Ön mondja, konkrét lépéseket kell tenni" - írja Kuncze Gábor.

"Ezért arra kérem: ne csak beszéljen az adócsökkentésről - +itt és most+ cselekedjen is az adócsökkentés sikeréért!" - áll a pártelnök levelében.

Varga Mihály az MTI-nek azt mondta: nyitottak az egyeztetésre, ugyanakkor azt kérik, hogy Kuncze Gábor árulja el konkrét szándékait. "Sajnálattal állapítottuk meg, hogy Kuncze Gábor eddig csak beszélt, beszélt, beszélt adóelképzelésekről, de ennek semmilyen konkrét hatása nem lett" - mondta a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. Kijelentette: az elmúlt két évben jelentősen nőttek az adóterhek, különösen a vállalkozóké. "Kuncze Gábor és pártja eddig nem jeleskedett abban, hogy ezek mértéke kisebb legyen" - mondta.