Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

MTI
2005.02.10. 07:24
Még öt napig, február 15-ig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket; jelentkezni elektronikus úton is lehet. Az idén debütáló kétszintű érettségire - amely kiváltja a felvételit - szintén február 15-ig lehet jelentkezni. Idén is korlátlan számú felsőoktatási intézménybe és szakra jelentkezhetnek a diákok, az eljárás során 120 pontot és maximum 24 pluszpontot lehet szerezni, utóbbiakat többek között nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért kaphatók.

A minimális ponthatár 72 pont, a felsőfokú szakképzésben 60 pont lesz. Az idei évtől a hozott pontok duplázásával már nem lehet bekerülni, a művészeti és testkulturális szakokon megmarad a gyakorlati vizsga. 2005-ben államilag finanszírozott képzésre 62 ezer diákot vesznek fel, ebből nappali tagozaton 53 ezren, esti és levelező tagozaton 9 ezren, felsőfokú szakképzésben 11 ezren tanulhatnak. Államilag finanszírozott és költségtérítéses helyekre várhatóan 2005-ben is több mint 100 ezer diákot vesznek majd fel.

Az idén általánossá váló elektronikus jelentkezés külön könnyebbséget jelenthet a diákoknak. Nem feltétlenül szükséges jelentkezési lapot vásárolni, nem kell sorban állni a postán és a jelentkezők folyamatosan módosíthatnak a lapokon, az irodánál a február 15-i állapotot veszik figyelembe.