Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Helyreigazítás

Index
2005.02.10. 15:56
Szabadság miatt késik a népszavazási végeredmény" címmel, 2004. december 28-án kedden közzétett hírünkben az alábbi valótlan tényállítás szerepelt:

"A Magyarok Világszövetségének OVB-be delegált tagjának szabadsága miatt halasztják el egy héttel a december 5-i népszavazás felülvizsgált eredményének kihirdetését. Gaudi-Nagy Tamás kérése alapján Ficzere Lajos, a testület elnöke január 5-re halasztotta az eredetileg szerdára tervezett eredmény-megállapítást."

A valóság ezzel szemben az, hogy az OVB az eredmény megállapításáról szóló döntését az OVB a tagok közös akaratával halasztotta 2005. január 5-ére (majd később ezt módosítva január 4-ére) , tekintettel arra, hogy a két ünnep között az ülés határozatképessége nem volt valószínűsíthető, az OVB tagok egyike sem kívánta az eredmény megállapítási döntés decemberi meghozatalát, illetve a beérkezett szavazóköri jegyzőkönyveket sem dolgozták még fel. A halasztás oka tehát nem Gaudi-Nagy Tamás OVB tag kérése és különösen nem a szabadsága volt. A 2004. december 29-i ülésre azért került mégis sor, mert időközben két olyan beadvány érkezett, amelyekről a törvény szerint három napon belül dönteni kellett.

Különösen megtévesztő és valótlan volt tehát a cikk címe is, amely szerint "Szabadság miatt késik a népszavazási végeredmény", tehát ezzel azt a hamis látszatot keltettük, hogy Gaudi-Nagy Tamás szabadsága miatt nem tudja 2004 decemberben megállapítani az OVB a népszavazás eredményét. Az OVB elnöke azt is bejelentette az OVB 2004. december 29-én tartott ülésén , hogy a jegyzőkönyvek feldolgozása még nem is történt meg, tehát objekítve sem lett volna lehetséges 2004. december 29-én végeredményt megállapító döntést hoznia az OVB-nak.

Az OVB 2004. december 29-én tartott ülésén dr. Ficzere Lajos az OVB elnöke minderről az alábbiakat nyilatkozta:

"...arra a következtetésre jutottam, hogy akkor járok el helyesen ha a hozzám, illetve az OVB tagjaihoz és az Országos Választási Iroda vezetőjéhez címzett Gaudi Tamás által írt levelet minden OVB tagnak eljuttatjuk és az OVB tagok állásfoglalásától teszem függővé, hogy a népszavazás végleges eredményét megállapító döntésünk a mai ülésünkön, vagy későbbi időpontban születik-e meg. Ez a rész a kommunikációban nem jelent meg sajnálatos módon, nem én nyilatkoztam ebben az ügyben, de ezt a kiegészítést kötelességemnek tartottam elmondani. ... Arról tájékoztattak, hogy a tagokkal való többszöri telefonbeszélgetés alapján - mert még azt sem tudtuk, hogy a mai ülésünk egyáltalán határozatképes lesz-e - az az álláspont körvonalazódik, hogy az eredményt megállapító ülésünket január első hetében rendezzük meg. Ennek következtében, amikor a mai ülés napirendjét meghatároztuk akkor olyan álláspontot foglaltam el, hogy ha ez a helyzet, akkor talán célszerűbb január első hetében az ülést megtartani. Nem tudok arról, hogy bárkitől is érkezett volna olyan igény, hogy a mai napon mindenképpen tartsuk meg az eredményt megállapító ülésünket.... Szeretném kiemelni, hogy önmagában az a tény, hogy valaki szabadságon van az OVB üléseinek a megtartását semmilyen vonatkozásban sem befolyásolhatja, ez eddig is így volt és ez után is így lesz.... Mindenképpen abban vagyunk érdekeltek, hogy elkészültek az ellenőrzés alapján a jegyzőkönyvek, felküldésre kerültek az Országos Választási Irodához, feldolgozásuk a befejezés előtt áll, gyakorlatilag a január 3-án kezdődő hét valamelyik napján az ülést megtarthatjuk azzal az igénnyel, hogy az volna a célszerű, hogy lehetőség szerint az ülésen minden tagtársunk vegyen részt."

A fenti valótlan tények állításával megsértettük Gaudi-Nagy Tamás jóhírnevét, ezáltal személyhez fűződő jogait, amely miatt ezúton is elnézését kérjük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!