Lobbitörvény készül

Népszabadság
2005.02.11. 07:10
Átláthatóbbá válhat a jövőben valamelyest a közélet - a készülőben lévő, az üzletszerűen folytatott érdekérvényesítésről szóló törvény célja ugyanis a lobbizás nyilvánosságának és átláthatóságának, a lobbitevékenység versenysemlegességének biztosítása - olvasható egyebek mellett a kormányprogram alapján készített intézkedési tervben.

A tervezetet az eredeti elképzelések szerint decemberben kellett volna a kormány elé terjeszteni, a Miniszterelnöki Hivatalban azonban még dolgoznak rajta. Kormányzati források szerint így a javaslatról legkorábban tavasszal tárgyalhat a kabinet, és az az őszi ülésszakon kerül az Országgyűlés elé.

Lobbitörvény már a Dávid Ibolya vezette Igazságügyi Minisztériumban is készült, a 2001-ben született javaslatot azonban a leköszönő kormány visszavonta. A hivatásos érdekérvényesítésről szóló jogszabály a Medgyessy-kabinet tervei között ugyancsak szerepelt, ám tavaly nyáron Keller László volt közpénzügyi államtitkár csak azt jelentette be: 26 pontból álló korrupcióellenes cselekvési programot terjeszt a kormány elé, amelynek része lesz a Dávid-féle lobbitörvény-tervezet is.

A lobbizás egyébként Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek a Gresham-palota eladásában betöltött szerepe kapcsán került a figyelem középpontjába.