Mária
-6 °C
-2 °C

Négy irányvonalat követ a kormány

MTI
2005.02.12. 16:15
A kormány tevékenységének irányát a következő fél évben a felsőoktatási reform, a Nemzeti Fejlesztési Terv, a nemzetpolitikai javaslatok, valamint az adórendszer átalakítása határozza meg - mondta László Boglár kormányszóvivő a kabinet szombati budapesti informális ülését követő sajtótájékoztatón.

"A több mint négyórás informális kormányülésen elhangzottak tapasztalatait a miniszterelnök beépíti hétfői, a köztársaságról szóló parlamenti beszédébe. A parlamenti felszólalás azonban csak egy eleme a kormányzat következő fél éves tervének" - tette hozzá Batiz András kormányszóvivő.

László Boglár kifejtette: a felsőoktatási reformhoz kapcsolódik az új közoktatási ösztöndíjrendszer kidolgozása, a Nemzeti Fejlesztési Tervhez a fejlesztési irányok és konkrét programok meghatározása, az ehhez szükséges társadalmi és politikai konszenzus kialakítása.

"A nemzetpolitikai javaslatok terén március vége a sarkalatos pont, amikor a törvényalkotás vonatkozó kérdéseinek vázolása megtörténik" - közölte László Boglár. Elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakítása az igazságos közteherviselés, a versenyképesség jegyében történik majd.

Az informális kormányülésen, a parlamenti évkezdet előtt minden miniszter beszámolt Gyurcsány Ferencnek tárcája következő fél évének feladatairól és a napirenden szereplő politikai természetű ügyekről, összhangban a hamarosan befejeződő minisztériumi tárcalátogatásokon felvetődött kérdésekkel - hangzott el a tájékoztatón.

Kérdésre válaszolva Batiz András azt mondta, egyelőre nem született döntés arról, meddig tartanak naponta kormányszóvivői tájékoztatókat. (A napi tájékoztatás a jövő hét első felében indul.) "A napi szóvivői tájékoztatók rendszerének bevezetése azt a célt szolgálja, hogy visszaadja a miniszterelnök és a kormány aktivitását, amire a heti egyszeri alkalommal nincs mód" - fogalmazott Batiz András. A tájékoztatón közölték: a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje szintén szombaton, várhatóan az esti órákig ülésezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.