Gyurcsány: Egyelőre mem épül radarállomás a Zengőn

2005.02.18. 13:23

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott, majd azt követően engedélyezett módon nem épülhet meg - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Környezetvédelemi és Vízügyi Minisztériumban tett munkalátogatását követően pénteken.

Hozzátette: a kormány új tervet, új koncepciót rendelt meg. Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva közölte: a NATO döntése a helyszínre vonatkozik, és a NATO-nak nincsen szándékában ezt a döntést megváltoztatni. Magyarország bármely más helyre a saját költségén építhet radarállomást, ez azonban mintegy 20 milliárd forint pluszköltséget jelent. A miniszterelnök kifejtette: az Orbán-kormány nem kellő körültekintéssel, a természet- és környezetvédelem szempontjainak nem kellő mértékű figyelembevételével döntött erről a kérdésről. Az új koncepciótól a kormány azt reméli, hogy a két egyformán fontos szempontot - a természet- és környezetvédelmet, valamint az ország biztonságát - arányosan kielégítő megoldást sikerül találni.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: a most következő munka nem lesz rövid. Újra kell kezdeni mindent a hatástanulmányokkal és az engedélyezésekkel, de nincsen más megoldás, mert a mai terv a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

A NATO azt szeretné, ha a Zengő-csúcson épülne fel a radarállomás - közölte Brüsszelben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke február elején, beszámolva a NATO vezetőivel, köztük a Jaap de Hoop Scheffer főtitkárral folytatott hétfői megbeszélésekről. Ha mégis máshol épülne fel az új radarállomás, annak finanszírozásában a NATO csak akkor segítene, ha ahhoz újra megkapnák az összes tagállam beleegyezését.