Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gyurcsány: Egyelőre mem épül radarállomás a Zengőn

2005.02.18. 13:23
Kapcsolódó cikkek (1)

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott, majd azt követően engedélyezett módon nem épülhet meg - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Környezetvédelemi és Vízügyi Minisztériumban tett munkalátogatását követően pénteken.

Hozzátette: a kormány új tervet, új koncepciót rendelt meg. Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva közölte: a NATO döntése a helyszínre vonatkozik, és a NATO-nak nincsen szándékában ezt a döntést megváltoztatni. Magyarország bármely más helyre a saját költségén építhet radarállomást, ez azonban mintegy 20 milliárd forint pluszköltséget jelent. A miniszterelnök kifejtette: az Orbán-kormány nem kellő körültekintéssel, a természet- és környezetvédelem szempontjainak nem kellő mértékű figyelembevételével döntött erről a kérdésről. Az új koncepciótól a kormány azt reméli, hogy a két egyformán fontos szempontot - a természet- és környezetvédelmet, valamint az ország biztonságát - arányosan kielégítő megoldást sikerül találni.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: a most következő munka nem lesz rövid. Újra kell kezdeni mindent a hatástanulmányokkal és az engedélyezésekkel, de nincsen más megoldás, mert a mai terv a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

A NATO azt szeretné, ha a Zengő-csúcson épülne fel a radarállomás - közölte Brüsszelben Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke február elején, beszámolva a NATO vezetőivel, köztük a Jaap de Hoop Scheffer főtitkárral folytatott hétfői megbeszélésekről. Ha mégis máshol épülne fel az új radarállomás, annak finanszírozásában a NATO csak akkor segítene, ha ahhoz újra megkapnák az összes tagállam beleegyezését.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!