Összefognak a kis pártok a bejutási küszöb csökkentéséért

Népszabadság
2005.02.22. 07:22
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke lapunknak azt mondta: a "történelmi" Szociáldemokrata Párttal, a Független Kisgazdapárttal és a Magyar Nemzeti Szövetséggel technikai együttmûködésre készülnek, és közös javaslatot dolgoznak ki az országgyûlési választásról szóló törvény módosítására.

Úgy látják ugyanis, hogy a demokráciának és a józan észnek is ellentmond egy sor szabály, amelyeknek a megváltoztatását sürgetik. Arra számítanak, ha a "politikai elit" nem lenne hajlandó a bejutási küszöb eltörlésére, legalább elfogadná annak három százalékra csökkentését, ami az európai átlagnak is megfelel. A pártelnök szerint javaslatuk mögött nemcsak az húzódik meg, hogy a kisebb pártok is szeretnének részt venni a törvényhozás munkájában, hanem az is, hogy sok választó kimarad a parlamenti képviseletből amiatt, hogy jelöltjei nem jutnak mandátumhoz.

A négy kis párt együttműködésére vonatkozó kérdésre Thürmer azt mondta: a kapcsolat nem jelenti azt, hogy politikai kérdésekről is azonosan gondolkodnak, abban viszont egyetértenek, hogy a jelenlegi választási törvény nem jó. Az együttműködéshez más pártok csatlakozását is várják.