Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Összefognak a kis pártok a bejutási küszöb csökkentéséért

Népszabadság
2005.02.22. 07:22
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke lapunknak azt mondta: a "történelmi" Szociáldemokrata Párttal, a Független Kisgazdapárttal és a Magyar Nemzeti Szövetséggel technikai együttmûködésre készülnek, és közös javaslatot dolgoznak ki az országgyûlési választásról szóló törvény módosítására.

Úgy látják ugyanis, hogy a demokráciának és a józan észnek is ellentmond egy sor szabály, amelyeknek a megváltoztatását sürgetik. Arra számítanak, ha a "politikai elit" nem lenne hajlandó a bejutási küszöb eltörlésére, legalább elfogadná annak három százalékra csökkentését, ami az európai átlagnak is megfelel. A pártelnök szerint javaslatuk mögött nemcsak az húzódik meg, hogy a kisebb pártok is szeretnének részt venni a törvényhozás munkájában, hanem az is, hogy sok választó kimarad a parlamenti képviseletből amiatt, hogy jelöltjei nem jutnak mandátumhoz.

A négy kis párt együttműködésére vonatkozó kérdésre Thürmer azt mondta: a kapcsolat nem jelenti azt, hogy politikai kérdésekről is azonosan gondolkodnak, abban viszont egyetértenek, hogy a jelenlegi választási törvény nem jó. Az együttműködéshez más pártok csatlakozását is várják.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.