Hiller nőt akar államfőnek

Népszabadság
2005.02.25. 10:01
Jót tenne az országnak, ha a következő államfő nő lenne - nyilatkozta a Népszabadságnak személyes véleményét ismertetve Hiller István, az MSZP elnöke.

Az államfőjelöltet az MSZP szeretné bejelenteni először, várhatóan április 15-én. Hiller István pártelnök tájékoztatása szerint hivatalosan a jövő kedden kezdődik az MSZP-n belül az egyeztetés. Az elnökség, a frakció és a pártszervezetek mellett kikérik baloldali és liberális értelmiségiek, neves baloldali személyiségek véleményét is a szempontokról.

Ezekről Hiller előzetesen annyit mondott: mindenképpen a szociáldemokrata irányzathoz kötődő személyt szeretnének államfőnek, aki képes a nemzet egészének képviseletére. Példának Göncz Árpád volt köztársasági elnököt tekintik.

Ezzel együtt Hiller személyes véleménye szerint "jót tenne az országnak", ha a következő államfő nő lenne, nevet azonban nem mondott. Az MSZP-n belül eddig Szili Katalin, Gönczöl Katalin és Göncz Kinga neve került szóba. Vannak támogatói Kósáné Kovács Magdának is. Gönczöl Katalin nem vállalja a jelölést.